13 C
Olsztyn
sobota, 28 czerwca, 2025
reklama

Wegetariański lokal wprowadził… mięsne menu, bo ze sprzedaży wege nie może się utrzymać

OlsztynWegetariański lokal wprowadził… mięsne menu, bo ze sprzedaży wege nie może się...
Google News Obserwuj nas w Google

Popularna wegańska i wegetariańska restauracja, będąca wizytówką olsztyńskiego Starego Miasta, dokonała rewolucji w swoim menu. Jak twierdzą jej właściciele, problemy finansowe zmusiły ich do podjęcia decyzji o wprowadzeniu dań mięsnych.

reklama

Restauracja zlokalizowana przy ulicy Prostej 10 w Olsztynie do niedawna funkcjonowała pod nazwą Green Way i wyróżniała się prostym, wegetariańskim i wegańskim menu. Teraz zmieniła nazwę i swoją ofertę. Idea bezmięsnych dań przegrała z pieniędzmi.

„Przez długi czas wahaliśmy się z podjęciem tej decyzji, ale po okresie pandemii zauważyliśmy znaczny spadek liczby gości oraz obrotów firmy. Koszty utrzymania pracowników, opłaty za prąd, gaz, wodę i inne wydatki znacznie wzrosły. Stanęliśmy przed dylematem: albo zamknąć lokal, albo wprowadzić pewne zmiany.” – napisali w mediach społecznościowych właściciele restauracji.

reklama

Jak zmianę oceniają klienci?

Zmiana profilu lokalu spotkała się z krytyką niektórych klientów. W restauracji spotkać można było wielu stałych gości, którzy są  po prostu zaskoczeni decyzją.

„Wiele restauracji funkcjonuje oferując jednocześnie menu wegańskie, wegetariańskie i mięsne, a żadna z nich nie spotyka się z hejtem.” – napisał w komunikacie Green.

Właściciele lokalu wskazali, że rozumieją, ze decyzja może być trudna do zaakceptowania, ale uważają, że jej podjęcie było koniecznością.

Inni klienci zmianę przyjęli z entuzjazmem. Polubili lokal, ale bywało, że przychodząc do restauracji z rodziną lub znajomymi jedzącymi mięso pojawiał się problem — goście nie mogli znaleźć w dawnym menu dań, które zadowoliłyby ich kubki smakowe.

Na pocieszenie klientów właściciele lokalu przekazali informację, że teraz funkcjonują dwie odrębne kuchnie – w jednej są przygotowywane dania mięsne, a w drugiej „wege”.

Reklama

„Zjadły” ich koszty

Restauracja zmianę tłumaczy problemami finansowymi.  Zgodnie z relacją Green, należało podjąć decyzję, czy zmienić profil działalności, czy całkowicie zamknąć lokal. Od jakiegoś czasu spadała liczba klientów. Na trudną sytuację miały wpływ pandemia i wysoka inflacja. „Koszty utrzymania pracowników, opłaty za prąd, gaz, wodę i inne wydatki znacznie wzrosły. Stanęliśmy przed dylematem: albo zamknąć lokal, albo wprowadzić pewne zmiany.” – wyjaśnił w komunikacie Green.

Nie pomogło także wygaszenie ogólnopolskiej sieci Green Way, która została zlikwidowana około 5 lat temu. Od tamtej pory lokal funkcjonuje bez jakiegokolwiek wsparcia, na własny rachunek.

Green (Way) uderza się w pierś

Wydaje się, że restauracja nie spodziewała się takiego obrotu sprawy. Zamiarem właścicieli było jedynie utrzymanie działalności. Green podkreśla, że ta decyzja nie należała do prostych. Jak twierdzi restauracja, negatywne komentarze tylko utrudniają przetrwanie trudnego czasu.

Właściciele, mając na względzie fakt, że zmiana menu jest bardzo ważną informacją dla wegan i wegetarian, zdobyli się na przeprosiny: „Pragniemy przeprosić, że nie przekazaliśmy informacji o zmianach wcześniej. Wiemy, jak ważna jest ta informacja dla wegan i wegetarian. Będziemy się starać jak najlepiej oddzielić dania vege od mięsnych, abyście byli zadowoleni.”

Zostaw opinię pod artykułem

Zapisz się do naszego newslettera

Wysyłamy tylko najważniejsze wiadomości

reklama

11 KOMENTARZY

Włącz powiadomienia e-mail
Wyślij maila o
11 komentarzy
Najlepsze
Najnowsze Najstarsze
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze

Sprzęt ortopedyczny i traumatologiczny – przegląd rozwiązań dostępnych w ofercie MedicalStore

Sprzęt ortopedyczny i traumatologiczny – przegląd rozwiązań dostępnych w ofercie MedicalStore

Hostel Katowice – gdzie tanio i dobrze przenocować w centrum miasta?

Hostel w Katowicach to świetna opcja zarówno dla turystów, jak i osób podróżujących służbowo czy studentów.

Catering dietetyczny w praktyce – wygoda, która może zmienić codzienne nawyki

Catering dietetyczny to przede wszystkim gotowe zestawy zbilansowanych posiłków, które dostarczane są każdego dnia bezpośrednio do domu lub miejsca pracy.

Festiwal Wibracje 2025: kto raz pojechał, wraca co roku. Sprawdź dlaczego

Największy festiwal rozwoju osobistego w Polsce! Tutaj możesz się zatrzymać i naprawdę poczuć życie.

Nie sprzedawaj – pomagaj decydować, czyli mądre dorabianie w sieci

Nie musisz nic sprzedawać. Tak zarobisz online bez inwestycji i bez ryzyka.

Koniowóz do 3,5 t – czy wystarczy na codzienne potrzeby hodowcy?

Transport koni wymaga nie tylko odpowiedniego przygotowania logistycznego, ale przede wszystkim właściwego sprzętu. Wybór pojazdu powinien uwzględniać codzienne obowiązki, częstotliwość przejazdów oraz komfort i bezpieczeństwo zwierząt.

Nowe mieszkania gotowe na wynajem! Sprawdź je na żywo podczas Dnia Otwartego przy Kortowie

Wpadnij na Dzień Otwarty na Warszawską99 i zobacz nowoczesne mieszkania pod wynajem, które od początku zostały zaprojektowane z myślą o studentach i młodych.

Kubki papierowe do gastronomii – jakie są ich główne zalety? Na co uważać?

Kubki papierowe są dziś powszechnym wyborem w gastronomii – od kawiarni i piekarni po mobilne punkty z napojami i imprezy plenerowe.

Te 3 drzewa owocowe dadzą ci owoce już w pierwszym roku. Sprawdź, które!

Są drzewa owocowe, które dają owoce już w pierwszym, maksymalnie drugim roku.

Najlepsze kolczyki do codziennego noszenia? Postaw na stal chirurgiczną

Jeśli szukasz kolczyków, które będą nie tylko efektowne, ale też wygodne i bezpieczne, postaw na stal chirurgiczną.
reklama
reklama